Psychomotorische therapie

 

PMT staat voor Psychomotorische Therapie. Binnen de therapie wordt er gebruik gemaakt van (bewegings)activiteiten en spellen. Door het ervaren in verschillende bewegingsvormen, de reactie van je eigen lichaam en het leren herkennen van signalen, leer je invloed krijgen op je denken, voelen en handelen.

  • Je wordt je bewust van je lichaamssignalen (wat voel ik eigenlijk als ik boos word?)
  • Je leert gevoel (emoties) herkennen en accepteren.
  • Je leert kijken naar de gedachten die in je omgaan en hoe je lichaam hierop reageert.
  • Je wordt je bewust van jouw gedragingen.
  • Je leert op een andere manier kijken naar bovenstaande dingen en er op een andere manier mee om te gaan. Dit gebeurt in je eigen tempo.

Opbouw van de therapie

Tijdens de kennismaking ga ik kijken naar je hulpvraag. Ik stel vragen en samen komen we tot een plan. Als jij er klaar voor bent, gaan we aan de slag.

 

Ik bied je activiteiten en opdrachten aan en we gaan aan het werk. Ik geef je geen kant-en-klare oplossingen, maar we gaan samen een proces aan. Als je ervoor openstaat kunnen wij gezamenlijk zorgen voor meer inzicht, verbetering, verandering en/of rust in je leven.

 

We doen verschillende oefeningen, afhankelijk van je hulpvraag. We gaan op zoek naar wie jíj bent. Je leert naar jezelf kijken, je kunt experimenteren met ander gedrag en/of inzicht krijgen waarom je doet wat je doet. Hierbij onderzoeken we bijvoorbeeld welke invloed het verleden op jou heeft. We proberen zo handvatten te creëren zodat jij met dit verleden om kunt gaan, zonder dat het jou in je toekomst belemmert.

 

Bijvoorbeeld: tijdens een spel zijn er regels, maar wat als je die regels weghaalt? Wat gebeurt er als ik vind dat ik gewonnen heb en jij niet terug kunt vallen op regels? Of: er zijn heel veel regels en je weet nu eigenlijk niet meer wat wel en niet mag. Wat doet dit met jou als mens? Zeg je er iets van, of laat je het gaan? En waarom maak je juist die keuze?

 

Bij lichaamsgerichte methodiek kun je denken aan ontspannings- of ademhalingsoefeningen, maar ook afstand en nabijheid. Hoe dichtbij mag ik komen? Geef je jouw grens ook aan?

 

Therapie is een proces dat invloed heeft op het gehele systeem van een mens. Bij veranderingsprocessen van de individuele cliënt is ook aandacht voor het inpassen binnen het ‘systeem’. Met andere woorden: ik probeer om alles wat je in therapie leert ook in jouw thuissituatie terug te laten komen.

 

 Zie ook: Mind Eye Power