Wat doet PMT voor jou?
PMT staat voor Psychomotorische Therapie. Binnen de therapie wordt er gebruik gemaakt van (bewegings)activiteiten en spellen. Door het ervaren in verschillende bewegingsvormen, de reactie van je eigen lichaam en het leren herkennen van signalen, leer je invloed krijgen op je denken, voelen en handelen.
Je wordt je bewust van je lichaamssignalen (wat voel ik eigenlijk als ik boos word).
Je leert gevoel (emoties) herkennen en accepteren.
Je leert kijken naar de gedachten die in je omgaan en hoe je lichaam hierop reageert.
Je wordt je bewust van jouw gedragingen.
Je leert op een andere manier kijken naar bovenstaande dingen en er op een andere manier mee om te gaan. Dit gebeurt in je eigen tempo.
Opbouw van de therapie:
Tijdens de kennismaking ga ik kijken naar je hulpvraag. Ik stel vragen en samen komen we tot een plan. Als jij ook akkoord gaat, gaan we aan de slag.
Ik bied je activiteiten en opdrachten aan en we gaan aan het werk. Dit is een proces, kant en klare oplossingen heb ik niet. Samen maken we het begin en als je er voor open staat dan kunnen wij samen zorgen voor meer inzicht, verbetering, verandering en/of rust in je leven.
We doen verschillende oefeningen, afhankelijk van je hulpvraag. We gaan op zoek naar wie jíj bent. Je leert naar jezelf kijken, je kunt experimenteren met ander gedrag en/of inzicht krijgen waarom je doet wat je doet (wat heeft het verleden voor invloed op jou gehad). Het zou fijn zijn als je handvatten krijgt hoe je ermee om kan gaan zonder dat het jou in je toekomst belemmert.
Bijvoorbeeld: tijdens een spel zijn er regels, maar wat als je die regels weghaalt? Wat gebeurt er als ik vind dat ik gewonnen heb en jij kan niet terugvallen op regels? Of er zijn heel veel regels en je weet nu eigenlijk niet meer wat wel en niet mag. Wat doet dit met jou als mens? Zeg je er iets van of laat je het gaan? Waarom eigenlijk?
Bij lichaamsgerichte methodiek kun je denken aan ontspannings- of ademhalingsoefeningen, maar ook afstand en nabijheid. Hoe dichtbij mag ik komen? Geef je jouw grens ook aan?
Therapie is een proces dat zijn weerslag heeft op het gehele systeem van een mens. Er wordt dus ook aandacht besteed aan veranderingsprocessen van de individuele cliënt om te zorgen voor inbedding binnen het systeem.
Vrij vertaald betekent dit dat ik probeer om alles wat je in therapie leert ook in de thuissituatie terug te laten komen.
Zie ook: Boksend opvoeden